Het maken van tree hay of boomhooi was ooit een wijdverbreide traditionele praktijk. In de moderne landbouw is dit grotendeels vergeten geraakt omdat het hooien van gras de overhand kreeg. Maar het gebruik van voederhagen en boomhooi begint weer belangstelling te krijgen vanwege de voordelen die het biedt voor de gezondheid van vee, biodiversiteit en de bodem.
Om precies te zijn is boomhooi het oogsten en drogen van twijg- en bladmateriaal van diverse bomen, hagen of struiken. Dit wordt opgeslagen en gebruikt als ruwvoer voor vee in de winter of in tijden van droogte. De bast en bladeren van diverse bomen bevatten vaak veel verschillende mineralen en medicinale stoffen die een waardevolle toevoeging zijn in de voeding van vee. Vooral in de tijden van het jaar wanneer zij geen of weinig toegang hebben tot vers groen.
Bomen en struiken (takken, blad en bast) zijn onderdeel van het natuurlijke dieet van schapen, geiten, kameelachtigen, koeien en paarden. Voor al deze diersoorten is een hoge variatie van grassen, kruiden, struiken en bomen van belang voor een optimale gezondheid. Per diersoort is de beste verhouding tussen de verschillende planten anders. Schapen, koeien en paarden eten voornamelijk grassen, daarna kruiden en 10% tot 20% bomen/struiken. Geiten en kameelachtigen (alpaca’s, lama’s en kamelen) eten van nature juist voornamelijk (zo’n 60%) van struiken, bomen en in mindere mate grassen en weidekruiden.
De voedingsstoffen die bomen bevatten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de soort, de bodem en het seizoen. Net als bij het maken van grashooi, kan het voor boomhooi dus ook belangrijk zijn om analyses te doen om inzicht te krijgen in de specifieke voedingswaarde. Boomhooi kan een mooie aanvulling zijn op het dieet omdat het in vergelijking met gras en hooi vaak hogere mineralengehaltes en medicinale stoffen kan bevatten. Deze gehaltes worden vaak zelfs nog hoger wanneer de boombladeren gedroogd worden. Hierdoor kan boomhooi bijvoeren in de winter extra waardevol zijn voor diergezondheid. Sommige soorten bevatten ook hoge percentages eiwitten, vergelijkbaar of zelfs hoger dan die aanwezig in bijvoorbeeld lucerne.
In principe kan van de meeste voederhagen ook boomhooi gemaakt worden. Maar bij de keuze van soorten kan het wel handig zijn om onderscheid te maken tussen een voederhaag waar de dieren voornamelijk zelf van eten (en het overige snoeisel eventueel gebruikt wordt als boomhooi) en een voederhaag waarvan boomhooi oogsten de primaire functie is. Een voederhaag voor boomhooi zal meer bestaan uit soorten die snel groeien, veel blad hebben (geen stekels) en algemeen voedzaam zijn. Bij een voederhaag waar de dieren voornamelijk zelf van eten, kan meer variatie van soorten gebruikt worden. Vooral wanneer er behalve naar voedingswaarde ook naar meer medicinale waarde van soorten wordt gekeken, is het belangrijker dat dieren zelf kunnen kiezen hoeveel ze ervan willen eten.
Geschreven door Lotte
Meer weten?
Wij schreven de basis van het artikel over boomhooi op wikipedia. Daar vind je meer achtergrondinformatie over boomhooi, zoals over de geschiedenis of de methodes om het te maken. Weet je er zelf meer vanaf en wil je jouw kennis delen? Doe dan een bijdrage aan het wikipedia-artikel, zo profiteert iedereen van deze kennis.