Waardplanten in hagen

17 juli 2023

Bij het ontwerpen van hagen voor boeren streven we ernaar om niet alleen het hoofddoel te bereiken, maar ook zo veel mogelijk nevendoelen te behalen. Een van de dingen die we graag doen, is het introduceren van waardplanten voor nuttige en mooie insecten, zoals vlinders. In plaats van een strak geschoren haag van één soort, proberen we een fraaie ruige rand te creëren met bloemen, voedsel en verschillende voedingsstofbuffers op het perceel.

Uitwisseling schimmels en bomen

Het introduceren van waardplanten voor vlinders en andere nuttige insecten in het ontwerp van hagen heeft talrijke voordelen voor boeren. Allereerst bevordert het de biodiversiteit op het perceel, waardoor een evenwichtig ecosysteem ontstaat waarin verschillende soorten gedijen. Door een verscheidenheid aan bloeiende planten op te nemen die dienen als waardplanten, bieden boeren met een dergelijke haag een habitat waar rupsen kunnen eten en groeien, wat uiteindelijk leidt tot de opkomst van prachtige vlinders. Deze kleurrijke bezoekers voegen niet alleen schoonheid toe aan het perceel, maar hebben ook een belangrijke rol in het bestuiven van gewassen. Door de extra rupsen in de haag ontstaan ook meer kansen voor natuurlijke plaagbestrijders zoals sluipwespen en vogels.

Het creëren van een diversiteit aan waardplanten in de haag vergroot ook de veerkracht van het ecosysteem op het perceel. Elke vlindersoort heeft zijn eigen specifieke waardplanten, waarop ze eitjes leggen en waar de rupsen van leven. Door verschillende soorten waardplanten aan te bieden, zorgen boeren ervoor dat er voldoende voedselbronnen beschikbaar zijn voor verschillende vlindersoorten gedurende hun levenscyclus. Dit draagt bij aan het behoud en de toename van de populaties van vlinders en andere nuttige insecten op het perceel, wat zoals gezegd o.a. gunstig is voor de bestuiving, plaagbestrijding en de gezondheid van de gewassen.

Uitwisseling schimmels en bomen

Bovendien biedt de aanwezigheid van bloeiende waardplanten in de haag voedselbronnen voor andere insecten, zoals bijen en zweefvliegen. Deze bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van gewassen en dragen bij aan de productiviteit op het perceel. Het creëren van een divers scala aan bloemen zorgt voor een continue bron van nectar en stuifmeel, waardoor boeren de biodiversiteit vergroten en een gastvrije omgeving creëren voor deze belangrijke insecten.

Naast het bevorderen van de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige insecten, hebben bloeiende waardplanten ook esthetische voordelen op het perceel. Ze voegen kleur en geur toe aan de haag, waardoor deze een levendig en aantrekkelijk element wordt. Denk bijvoorbeeld aan prachtige meidoorns en sleedoorns, paarse dovenetels of vrolijk bloeiende kamille. Deze bloemen zullen niet alleen insecten aantrekken, maar ook het perceel verfraaien en een aangename omgeving creëren om van te genieten.

Besmetten Zaailingen

Kortom, bij het ontwerpen van hagen voor boeren streven we naar meerdere doelen. Door waardplanten voor vlinders en andere nuttige insecten te introduceren, kunnen ze de biodiversiteit vergroten, bestuivers aantrekken en een prachtig perceel creëren dat zowel functioneel als esthetisch waardevol is.

Besmetten Zaailingen

Tekst en foto’s door Jip

Wat is boomhooi?

Wat is boomhooi?

Het maken van tree hay of boomhooi was ooit een wijdverbreide traditionele praktijk. In de moderne landbouw is dit grotendeels vergeten geraakt omdat het hooien van gras de overhand kreeg. Maar het gebruik van voederhagen en boomhooi begint weer belangstelling te...

Wie overwintert er in de haag?

Wie overwintert er in de haag?

De wintermaanden zijn vaak een rustperiode in de natuur. Terwijl veel dieren zich terugtrekken in hun beschutte schuilplaatsen, vragen sommigen zich wellicht af wie er eigenlijk in hun haag overwintert. Een haag biedt namelijk een ideale omgeving voor diverse soorten...

De voedersloot: een natte haag

De voedersloot: een natte haag

dit artikel is geschreven door Janke van Dijk (eigenaresse PaludiPlants) i.s.m. de HagenmakersNederland is een echt waterland, ingericht met een efficiënt systeem om water te kunnen regelen en af te voeren bij regenval. Echter, de weersomstandigheden veranderen:...