Haagtypes
Ter inspiratie en illustratie beschrijven we een aantal haagtypes met uiteenlopende eigenschappen en doeleinden.
Uiteindelijk is elke haag uniek en daarover denken we graag met je mee. Interesse? Neem contact met ons op.
Voedselhaag
Ook als productiesysteem kunnen hagen erg geschikt zijn. Doordat een haag vaak goed bereikbaar is, kan met een kruiwagen of zelfs met een kleine trekker worden geoogst – makkelijker dan bijvoorbeeld in een voedselbos. Vele van de populaire vruchtdragende gewassen die in de voedselboswereld razend populair zijn, zijn in een haag ook prima te telen. Daarnaast kun je met de juiste haag, de voorheen minder benutte randen, beter benutten en productief maken.
Van simpele frambozen tot dure gojibessen, in een haag zijn allerlei soorten voedsel te kweken. De voedselhaag is er in vele soorten en maten en hij kan naar wens en behoefte worden ontworpen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aantal makkelijk te oogsten soorten die allemaal tegelijk rijpen en machinaal vanaf het veld te oogsten zijn. Of juist voor een grotere verscheidenheid aan soorten met verschillende oogstperiodes, zodat jaarrond klein-fruit kan worden aangeboden.
Met een voedselhaag wordt extra voedselproductie op het bedrijf gerealiseerd. Daarnaast zorgt de voedselhaag onder andere ook voor een verhoging van de biodiversiteit, het verbeteren van de bodem en koolstofopslag.
Zelfoogsthaag
De zelfoogsthaag is geschikt voor boeren die op zoek zijn naar een nevenactiviteit om het bedrijf toegankelijker te maken. Of voor terreinbeheerders die iets extra’s willen bieden zoals campings of openbaren parken. Hagen zijn namelijk ook gewoon heel erg mooi en dragen zo enorm bij aan de natuurbeleving. Door hagen toegankelijk te maken kunnen bezoekers zelf oogsten en genieten van het landschap.
Een zelfoogsthaag kan worden aangeplant met vooral toegankelijke en herkenbare soorten die bezoekers makkelijk zelf kunnen oogsten. Door ook ook educatieve elementen toe te voegen aan de haag word een samenwerking met bijvoorbeeld scholen interessant.
Er kan een grote variatie aan soorten worden aangeplant, zodanig dat er gedurende een lange periode altijd iets te oogsten valt. Soorten die moeilijk efficiënt te oogsten zijn en daardoor vaak niet rendabel, kunnen via een zelfoogsthaag toch hun weg naar de consument vinden.
Paddenstoelenhaag
Ook paddenstoelen zijn te kweken in een haag. Naast het feit dat paddenstoelen enorm toenemen in populariteit kunnen ze ook op plekken geteeld worden waar (klein)fruitteelt niet mogelijk is (zoals op schaduwrijke plekken). Met de juiste paddenstoelen kun je op een natuurlijke manier hoogwaardige culinaire producten aan je afzet toevoegen en inspelen op de groeiende populariteit van de paddenstoel.
Er is een grote variatie aan eetbare paddenstoelen. Of je nou wil gaan voor unieke bospaddenstoelen, zoals Eekhoorntjesbrood of Smakelijke melkzwammen, die ook nog eens samenwerken met de bomen in de haag. Of als je hout wil gebruiken voor de meer gangbare vormen van paddenstoelenkweek, er is van alles mogelijk.
Koolstofhaag
Iedere haag legt koolstof vast, maar op sommige plekken kan het interessant zijn om een haag voor koolstofopslag te optimaliseren. Met een haag benut je op land zowel de diepte (wortels) als de hoogte voor koolstofopslag. Door de soorten slim te kiezen en te combineren met het juiste onderhoud kan de koolstofopslag gemaximaliseerd worden. Hiermee kan worden bijgedragen aan klimaatdoelstellingen en kan het zijn dat je in aanmerking komt voor subsidies of koolstofcertificaten. Tegelijkertijd heeft een koolstofhaag nog steeds de andere voordelen van een haag. Zo neemt bijvoorbeeld de biodiversiteit toe en daarmee ook natuurlijke plaagbestrijders, de haag beschermt tegen wind en watererosie en verrijkt het landschap.
Voederhaag
Voederhagen kunnen geplant worden langs de randen of midden op weilanden. Het belangrijkste is dat ze toegankelijk zijn voor de dieren om te begrazen. Alternatief kan de haag ook gesnoeid worden waarna het snoeisel aan het vee gevoerd wordt.
Een voederhaag kan de gezondheid van het vee bevorderen. Daarnaast heeft een haag ook voordelen voor de biodiversiteit boven en onder de grond en profiteert ook het land en de boer.
Grenshaag
Een haag als grens is een van de belangrijkste traditionele functies van hagen. Ook werd door de juiste aanplant het vee binnen of ongewenst wild buiten gehouden. Bovendien hebben bepaalde gewassen en landbouwsystemen baat bij een windkering. Dat kan bijvoorbeeld met gemengde hakwallen van met name elzen.
Hagen zijn daarmee en mooi alternatief voor een hek of schutting. Daarvoor moet de haag dicht geplant worden en eventueel gevlochten. Ook stekelige soorten zijn geschikt als afrastering. Voor zover mogelijk proberen we ook voedselproducerende planten in de haag te integreren. Dit kan gericht op productie als aanvullend verdienmodel of meer gericht op recreatief gebruik door zelfplukkers.
Met een haag langs de grenzen van een akker kunnen de randen mogelijk ook beter benut worden. In elk geval bevordert de nieuwe habitat de biodiversiteit en stimuleert het de aanwezigheid van natuurlijke plaagbestrijders zoals lieveheersbeestjes die in de haag de nodige waardplanten kunnen vinden.